vi se va parea probabil ciudat: eu devin atenta atunci cand imi propun sa nu mai fiu atenta
adica: instinctual, omul isi focuseaza atentia pe ceea ce il framanta, pe ceea ce considera ca are nevoie la un moment dat de rezolvare in viata sa, pe aspecte care, in evaluarea subiectiva, par ca nu functioneaza. este tentat sa spuna "eu sunt atent la...relatii/sanatate/job si ma preocup de asta, facand ceea ce cred ca este necesar pentru armonizarea zonei (vorbesc frumos/mananc sanatos/sunt muncitor)"...in sine insa, e doar o forma de a mentine o stare de captivitate a atentiei pe problema
astfel ca, in mod constient, controlat, uneori imi propun:
1. sa nu mai fiu atenta la problema, ci sa fiu atenta la mine - la ce simt eu in legatura cu acea problema (stari, senzatii, judecati) si
2. sa comut atentia pe ce "se mai intampla" intre timp si pe langa zona care ma captase (asa, ca si cum as schimba canalul la tv, stiind ca pot oricand sa revin)
efectul este de regula o schimbare de viziune (modificarea/ajustarea gandurilor/starilor), idei noi sau vechi in forma noua, diminuarea incordarii, cresterea concentrarii relaxate, revenirea in momentul prezent si...cam asa ceva